نمایندگان خانه ملت در حین بررسی بودجه 1401، با تصویب چند لایحه در حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات از جمله حقالسهم دولت از درآمد اپراتورها موافقت کردند.
به گزارش پایگاه خبری صنایع مدرن، نمایندگان طی برگزاری جلسه علنی دیروز مجلس به 8 لایحه در حوزه ICT رأی مثبت دادند. لوایح تصویب شده توسط نمایندگان خانه ملت به شرح زیر است.
1.حقالسهم دولت از درآمد اپراتورها، 2 درصد افزایش یافت
یکی از مصوبات جلسه دیروز نمایندگان، افزایش 2 درصدی حقالسهم دولت از درآمد اپراتورها بود. درآمد ناشی از این افزایش بهحساب خزانهداری کل کشور واریز میشود و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف است تا سقف 2 هزار میلیارد تومان از این مبلغ را به بروزرسانی زیرساختهای مخابراتی کشور و ایجاد زیرساختهای شبکه ملی اطلاعات اختصاص دهد.
2.بخشی از درآمد افزایش پیامکها به معمولان اختصاص پیدا میکند
نمایندگان مجلس در راستای اجرای قانون حمایت از معمولان و سازماندهی کودکان کار خیابانی، بخشی از درآمد اپراتورها ناشی از افزایش هزینه پیامکی را به حمایت از این افراد اختصاص دادند. بر اساس این مصوبه، اپراتورها موظف هستند که علاوه بر هزینه هر پیامک، هزینه مازاد 30 ریالی از استفادهکنندگان دریافت کرده و آن را به خزانهداری کل کشور واریز کنند. در نهایت 100 میلیارد تومان درآمد ناشی از این بخش بهحساب سازمان بهزیستی کل کشور واریز میشود که در راستای حمایت از معلولان و ساماندهی کودکان کار هزینه میشود.
500 میلیارد تومان مابقی نیز برای توسعه شبکه ملی اطلاعات با نظارت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هزینه خواهد شد.
3.برای ارتقای پوشش اینترنت در مناطق کمبرخوردار، بودجه 10 هزار میلیارد تومانی در نظر گرفته شد
نمایندگان خانه ملت برای پوشش اینترنت در مناطق کمبرخوردار و محروم، بودجه جداگانه تا سقف 10 هزار میلیارد تومان در نظر گرفتند.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای تأمین بودجه موردنیاز مجاز است داراییهای غیرمنقول خود را به فروش برساند. منابع حاصله از فروش درآمدهای وزارت ارتباطات پس از واریز به خزانهداری کشور صرف توسعه شبکه ملی اطلاعات، ارتقای پوشش اینترنت و موبایل در مناطق روستایی و کمبرخوردار میشود.
4. حق گمرکی واردات گوشیهای بیش از 600 دلار به 12 درصد افزایش یافت
بر اساس این مصوبه، گمرک موظف است برای واردات گوشیهای موبایل بیش از 600 دلار، 12 درصد حق گمرکی بگیرد. درآمد حاصل از این افزایش به حمایت از تولید گوشیهای داخلی و صنعت میکروالکترونیک اختصاص پیدا میکند.
شایانذکر، آئیننامه اجرایی این مصوبه باید توسط وزارتخانههای صمت و فناوری اطلاعات و ارتباطات با همکاری سازمان برنامه و بودجه تنظیم شده و به تصویب هیئت وزیران برسد.
5.برای نظارت آنلاین بر مصرف اینترنت باید زیرساختهای مرجع ملی ایجاد شود
بخشی دیگر از حقالسهم درآمد دولت از اپراتورها برای ایجاد زیرساختهای مرجع ملی در مورد نظارت آنلاین بر مصرف اینترنت صرف خواهد شد.
علاوه بر ایجاد زیرساخت برای نظارت آنلاین بر مصرف اینترنت، منابع برای ایجاد زیرساختهای ذخیرهسازی و پردازش کلان دادهها، حمایت از توسعه هوشمندسازی در قوای سهگانه و نیروی انتظامی و بومیسازی تجهیزات و خدمات تولید محتوا از حقالسهم دولت ناشی از درآمد اپراتورها تأمین میشود
6. پنجره ملی خدمات هوشمند دولت تا دی ماه 1401 باید ایجاد شود
نمایندگان مجلس، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را مکلف کرد که مرحله اول پنجره ملی خدمات هوشمند را تا پایان دی ماه 1401 راهاندازی کند. وزارت ارتباطات همچنین موظف است تا معماری کلان و الزامات فنی ارائه خدمات هوشمند و نحوه راهاندازی پنجره واحد خدمات هوشمند دستگاهها را تدوین و جهت تصویب به شورای اجرایی فناوری اطلاعات ارائه دهد.
شایانذکر، این مصوبه در راستای تحقق ارائه خدمات دولت الکترونیکی به تصویب نمایندگان رسیده است.
7.برای سرعت بخشیدن به توسعه شبکه ملی باید از منابع ملی استفاده شود
طبق این قانون، تمامی دستگاههای اجرایی کشور موظف هستند در صورت داشتن ظرفیتهای همچون ابنیه و زیرساختهای خود از قبیل تیرهای انتقال، مسیرهای ارتباطی زمینی و زیرزمینی، مجراها (داکتها) و فضاهای مناسب نصب تجهیزات در اختیار اپراتورهای مخابراتی قرار دهند.
8. خدمات اختصاصی دولت از طریق پنجره خدمات هوشمند ارائه میشود
تمامی دستگاههای اجرایی و نهادهای عمومی کشور بر اساس الزامات مصوبات شورای عالی ارتباطات مکلف هستند که بخش از خدمات خود که شامل یکسوم خدمات میشود را از طریق پنجره خدمات هوشمند ارائه دهند. البته دستگاههای اجرای برای ارائه خدمات از طریق پنجره هوشمند، باید موارد پرکاربرد را در اولویت قرار دهند.