درحالی که شرکت توزیع نیروی برق تهران از کشف ۸۵ دستگاه ماینر در ساختمان بورس خبر میدهد، هنوز ابعاد بیشتری از کشف این دستگاهها معلوم نیست.
به گزارش پایگاه خبری صنایع مدرن، اواخر هفته گذشته کشف دستگاه استخراج ارزهای دیجیتال در ساختمان بورس خبرساز شد.
نخستین تبعات رسانهای شدن این موضوع استعفای علی صحرایی مدیرعامل شرکت بورس تهران بود. او پس از استعفا اعلام کرد: در راستای مسئولیت اجتماعی و اجتناب از تاثیر منفی احتمالی بر بازار سرمایه کشور به دلیل اتفاقات اخیر این تصمیم را گرفتم.
صحرایی به این سوال که دستگاههای ماینر چگونه وارد شرکت بورس شده اند نیز چنین پاسخ داد: افرادی که مسئولیت رسیدگی به این ماجرا را دارند، به آن رسیدگی خواهند کرد.
حالا چند روز بعد از این واقعه، خبرهای بیشتری از این اتفاق مخابره میشود. از جمله شرکت توزیع نیروی برق تهران، در اطلاعیهای، با تشریح تعداد دستگاههای ماینر کشفشده در سازمان بورس تهران، وعده داد که برخورد جدی با عاملان این اقدامات انجام خواهد گرفت.
تعداد ماینرها
شرکت توزیع برق استان تهران در اطلاعیه خود نوشت: در خصوص کشف تعدادی دستگاه غیرمجاز استخراج رمزارز در شرکت بورس اوراق بهادار تهران به اطلاع هموطنان گرامی می رساند صنعت برق با این مورد نیز بر اساس قوانین موجود، برخورد جدی به عمل خواهد آورد.
همچنین شرکت توزیع برق تهران در تشریح تعداد ماینرهای کشفشده اعلام کرد: در این خصوص تصریح میدارد بر اساس گزارش مأموران بازرسی از محل، تعداد ۸۲ دستگاه ماینر که در لحظه بازدید این شرکت در مدار قرار نداشتند کشف و ضبط شده، گفتنی است مصارف محل موردنظر تحت بررسی میباشد.
یک عضو هیئت مدیره شرکت بورس نیز درمورد کشف چند دستگاه ماینر در این شرکت اعلام کرد که از دستگاه پردازشگر داده در شرکت بورس به عنوان دستگاه استخراج استفاده شده است.
استفاده دوگانه از ماینرها
حسین بوستانی عضو هیئت مدیره سازمان بورس گفته در کمیته ساختمان هیئت مدیره قبل، مصوبهای انجام میشود مبنی بر اینکه تعدادی دستگاه پردازنده برای مرکز داده یا همان دیتاسنتر شرکت بورس خریداری شود.
به گفته وی این مصوبه هیچ اشارهای به اینکه این دستگاه قرار است برای ماینر استفاده شود نداشته است و مشخصا در آن ذکر شده است که دستگاه پردازشگر برای مرکز داده است.
باستانی ادامه داد: اما با توجه به اینکه این دستگاهها استفاده دوگانهای دارند بعدا به نحو دیگری مورد استفاده قرار گرفتهاند. هیئت مدیره نیز به هیچ وجه در جریان اینکه قرار است از دستگاه پردازشگر استفاده دیگری غیر از استفاده مرکز داده شود، نبوده است.
او در پاسخ به این سوال که چگونه از دستگاه پردازشگر داده به عنوان دستگاه استخراج رمزارز استفاده شده است، گفت: این دستگاهها پردازشگرهای قوی هستند. البته شخصا تخصص فنی درمورد این موضوع ندارم، اما طبق صحبت کارشناسان این دستگاهها پردازشگر هستند که میتوانند در دستگاه ماینر نیز استفاده شوند.
شرکت بورس پاسخگو باشد
مصطفی بهشتی سرشت معاون اجرایی سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در واکنش به این خبر اعلام کرد: این دستگاهها متعلق به شخص خاصی نبوده است اما به طور کلی چنین فعالیتی خارج از فعالیتهای شرکت بورس محسوب میشود و این مجموعه باید پاسخگو باشد.
شناسایی سریع انجام شد
در همین رابطه رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق نیز اظهار داشت: این ماینرها به سرعت شناسایی شدهاند. به محض اینکه کنتور در دوره قرائت قرار می گیرد، افزایش مصرف قابل تشخیص است لذا زمان زیادی از نصب ماینر در شرکت بورس نگذشته بود که شناسایی صورت گرفت.
به گفته وی کنتورهای اندازه گیری یکی از ابزارهای شناسایی هستند و در حال حاضر نیز بیشترین کشفیات از طریق همین کنتورهای اندازه گیری صورت گرفته است.
رجبی مشهدی با تاکید بر اینکه بیشترین آسیب را در این حوزه صنعت برق متحمل شده است، افزود: هیچ هماهنگی با هیچ دستگاه و سازمانی برای استفاده از ماینر صورت نمی گیرد چراکه بیشترین آسیب و خسارت متحمل صنعت برق است و ما به هیچ عنوان با این موضوع موافق نیستیم.
وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه آیا این امکان وجود دارد که در شرکت های دیگر نیز دستگاه های ماینر فعال باشند، گفت: قطعا مسئولان هر دستگاه نسبت به این مساله پاسخگو هستند و اگر کشفی در هر سازمان یا ادارهای انجام شود، برخورد جدی صورت خواهد گرفت، لذا مسئول ادارات دولتی قطعا نظارت کافی در این زمینه خواهند داشت و صنعت برق نیز با جدیت نسبت به این موضوع اقدام می کند.
در شرایطی این اخبار منتشر میشود که سوالات زیادی افکار عمومی و فعالان بازار سرمایه را مشغول کرده است و حتی در گروههای بورسی بحثهایی به درست یا غلط مطرح میشود که این دستگاهها برای کنترل بازار سرمایه بهکار می رفته است که در صورت تایید این موضوع ضرورت دارد مجاری قضایی وارد عمل شوند و شفاف سازی لازم صورت بگیرد.