
هوش مصنوعی، شامل AI پیشبینیکننده و مولد، یادگیری ماشین و پردازش زبان طبیعی، به عنوان مهمترین فناوری سال ۲۰۲۵ در یک نظرسنجی جهانی از کارشناسان فناوری رتبهبندی شد.
این مطالعه که توسط IEEE، بزرگترین سازمان حرفهای فناوری در جهان، انجام شده، نظرات ۳۵۵ رهبر فناوری از جمله مدیران ارشد اطلاعاتی (CIO)، مدیران ارشد فناوری (CTO) و مدیران فناوری اطلاعات در کشورهای برزیل، چین، هند، بریتانیا و ایالات متحده را جمعآوری کرده است.
در این نظرسنجی از پاسخدهندگان خواسته شد تا سه حوزه مهم فناوری در سال ۲۰۲۵ را از میان بیش از ۱۲ گزینه انتخاب کنند. نتایج نشان داد که اکثریت شرکتکنندگان، هوش مصنوعی را با ۵۸٪ رای در صدر قرار دادند و این برای دومین سال متوالی است که هوش مصنوعی به این رتبه دست یافته است.
محاسبات ابری (۲۶٪) و رباتیک (۲۴٪) به ترتیب در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتند.
سایر فناوریهای مهم در سال ۲۰۲۵ که توسط شرکتکنندگان اشاره شدهاند شامل واقعیت گسترده (XR) – متاورس، واقعیت افزوده، واقعیت مجازی و واقعیت ترکیبی (۲۱٪)، اینترنت اشیا صنعتی (۱۹٪)، محاسبات کوانتومی و فناوریهای کوانتومی (۱۷٪) و خودروهای الکتریکی و ایستگاههای شارژ آنها (۱۷٪) است.
این گزارش که با عنوان «تأثیر فناوری در سال ۲۰۲۵ و پس از آن: مطالعه جهانی IEEE» منتشر شده، همچنین به روندهای آینده فناوری، از جمله پیشبینیها در مورد رشد بازار هوش مصنوعی، کاربردها، مزایا و مهارتهای مرتبط پرداخته است.
به طور خاص، تقریباً تمام شرکتکنندگان (۹۱٪) توافق داشتند که در سال ۲۰۲۵ هوش مصنوعی مولد به طور گستردهتری مورد توجه قرار خواهد گرفت و توقعات جدیدی از این فناوری برای بهبود دقت، شفافیت در مورد دیپفیکها و دیگر مسائل مطرح خواهد شد.
اکثر شرکتکنندگان انتظار دارند که سازمانهایشان به استفاده از هوش مصنوعی ادامه دهند یا آن را به کار گیرند. با این حال، ۱۸٪ اعلام کردند که با چالشهایی مواجه شدهاند و رویکرد خود را به فناوری هوش مصنوعی مولد بازنگری خواهند کرد.
در این گزارش، النور واتسون، یکی از اعضای ارشد IEEE، گفت: «سیستمهای هوش مصنوعی هنوز با چالشهای ابتدایی روبهرو هستند. سیستمهای هوش مصنوعی خودمختار به زودی معرفی خواهند شد که قابلیتهای جدیدی ارائه میدهند. این سیستمها قادر به برنامهریزی و اقدام مستقل خواهند بود، اما نگرانیهای ایمنی جدی را نیز به همراه دارند.»
بر اساس نظرات پاسخدهندگان، شناسایی و پیشگیری از آسیبپذیریهای امنیتی در زمان واقعی، توانمندسازی فعالیتهای آموزشی مانند یادگیری سفارشی، سیستمهای آموزش هوشمند، چتباتهای دانشگاهی و تسریع توسعه نرمافزار، به ترتیب از مهمترین کاربردهای هوش مصنوعی خواهند بود.
همچنین، مهارتهای برتر مورد نظر رهبران فناوری برای متقاضیان شغلهای مرتبط با هوش مصنوعی در سال آینده شامل مهارتهای توسعه نرمافزار، رعایت اصول اخلاقی در هوش مصنوعی و تحلیل دادههاست.
بر اساس نتایج این نظرسنجی، صنایعی که بیشترین تأثیر را از این فناوری در سال ۲۰۲۵ خواهند دید، عبارتند از: ارتباطات، بانکداری و خدمات مالی، و رسانه و سرگرمی .