قطعی ۶ ساعته پلتفرهای واتساپ، اینستاگرام و فیسبوک بیش از ۳ میلیارد کاربر را در سراسر دنیا دچار مشکل کرد و واکنشهای بسیاری را برانگیخت.
به گزارش پایگاه خبری صنایع مدرن، دوشنبه شب در اتفاقی نادر واتساپ، اینستاگرام و فیسبوک دچار قطعی ۶ ساعته شدند.
این اتفاق درحالی رخ داد که گفته میشد هکر ۱۳ ساله چینی به نام سون جیسو باعث توقف خدمات فیسبوک و واتس آپ و اینستاگرام شده است.
قطعی چند ساعته این شبکههای اجتماعی، سبب شد حدود ۳ میلیارد کاربر نتوانند از سرویسهای واتساپ، اینستاگرام و فیسبوک استفاده کنند و سراغ دیگر شبکههای اجتماعی مانند تلگرام، توییتر و کلابهاوس شوند.
تلگرام ادعا میکند که در این بازه زمانی، ۷۰ میلیون کاربر جدید به این شبکه اجتماعی اضافه شدهاند و رکورد بینظیری از نظر میزان ثبت نام و فعالیت در بازه زمانی کوتاهی برای این پلتفرم رقم خورده است.
پس از رفع مشکل، مارک زاکربرگ در پیامی توییتری نوشت: فیس بوک، اینستاگرام، واتساپ و مسنجر اکنون دوباره آنلاین شدهاند. برای اختلال امروز عذرخواهی میکنم. می دانم شما چقدر برای برقراری ارتباط با افرادی که به آنها اهمیت میدهید، به سرویسهای ما متکی هستید.
ویل کتکارت مدیر عملیاتهای واتساپ نیز در پیامی توییتری قول داد شرکتش از اختلالات به وجود آمده درس بگیرد و رشد کند.
او در این شبکه اجتماعی نوشت: ما اکنون کاملاً برگشتهایم و فعالیت میکنیم. میدانیم کاربران نمیتوانستند با استفاده از واتساپ با خانواده، دوستان، کسبوکارها، گروههای اجتماعی و غیره ارتباط برقرار کنند. این رویداد به ما یادآوری کرد مردم و سازمانها تا چه اندازه در زندگی روزمره به اپلیکیشن ما متکی هستند.
فیسبوک دلیل قطعی را تغییرات پیکربندی روترهای خود اعلام کرده، بنابراین برخلاف شایعات درباره هکر ۱۳ ساله چینی با هک یا تلاش برای دسترسی به دادههای کاربران روبهرو نبودهایم.
حتی گزارشهایی از ناتوانی در ورود پرسنل فیسبوک به ساختمان شرکت منتشر شد که دلیل آن از کار افتادن کارت ورود آنها به علت مشکلات فنی بود. علاوه بر این، کارمندان فیسبوک برای برقراری ارتباط با هم از سرویس ایمیل اوتلوک مایکروسافت استفاده کردند و پیامهایشان را از طریق توییتر به گوش مردم رساندند.
گفته میشود هنگام قطعی واتساپ، اینستاگرام و فیسبوک، برخی رسانههای بزرگ خبری دنیا مانند سیانان و سرویس جهانی بی بی سی نیز اخبار خود را بهروز نکردند.
این اتفاق ظن برخی عناصر ضد چپ دنیا و طرفداران دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا را تقویت کرد که نظام رسانهای جهان از یک اتاق فرمان دستور میگیرد.
فیسبوک جزئیات زیادی درباره این قطعی منتشر نکرد و معلوم نیست که آیا حقیقت را پنهان میکند یا خیر.
فیسبوک اعلام کرده که این اختلال در ترافیک شبکه روی نحوه برقراری ارتباط میان دیتاسنترها تاثیر گذاشته و منجر به توقف فعالیت سرویسهای این کمپانی شده است.
به نظر میرسد یک آپدیت روتین و البته اشتباه BGP یا پروتکل دروازهای مرزی (یک پروتکل مسیریابی خارجی) آغازکننده این مشکل بوده که طی آن، اطلاعات مسیریابی DNS موردنیاز فیسبوک برای دسترسی شبکهها به سایتهای این شرکت را پاک کرده بود.
این اتفاق نشان داد جهان امروز تا چه میزان به استفاده از این راههای ارتباطی متکی است.